Известие

Collapse
No announcement yet.

Ромолене от скоростната кутия

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Първоначално публикувано от lordliness Покажи съобщение
    Моя до последно вървеше като нов и ме изостави внезапно,пробуксува при около 130км.на магистралата и край,колата не можеше да върви повече,преди това нямаше никакви индикации или не съм ги забелязал.Феродото на диска беше като тънко вестник.
    Имах в предвид, че ако проблемите с включването са ти се появили след смяната на съединителя трябва първо там да търсиш проблема и след това да разкостваш ск. кутия
    AR 166 2,4 ЖТД Волво 460 1,9 ТД, Волво 460 1,7 I ех, Браво 1,4 12V ех, Ланча Y 1,4 12V ех, Пунто 1,1 6 speed ex, Пежо 106 ех и първата ОРел кадет 1,6 печка - "карабина" - с манивели по вратите и вЪлнен салон

Comment

Първоначално публикувано от kiko73 Покажи съобщение
      Имах в предвид, че ако проблемите с включването са ти се появили след смяната на съединителя трябва първо там да търсиш проблема и след това да разкостваш ск. кутия
      За сега няма да пипам нищо,за мен няма логично обяснение защо става така,днес се държа доста прилично,когато спирам на светофар натискам съединителя и включвам на първа и така чакам зелено,после си включва нормално,пусна ли съединителя на свободна и няма включване.
      Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

За сега няма да пипам нищо,за мен няма логично обяснение защо става така,днес се държа доста прилично,когато спирам на светофар натискам съединителя и включвам на първа и така чакам зелено,после си включва нормално,пусна ли съединителя на свободна и няма включване.
        Бас държа, че причината е в съединителят, който поради някаква причина не отделя добре. Вдигни едното предно колело на крик, запали двигателя и когато си на първа и натиснат съединител, ако е вярно предположението ми, колелото ще се върти.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
          Бас държа, че причината е в съединителят, който поради някаква причина не отделя добре. Вдигни едното предно колело на крик, запали двигателя и когато си на първа и натиснат съединител, ако е вярно предположението ми, колелото ще се върти.
          Колелото се върти когато съединителя не е натиснат(на свободна),ще опитам и с натиснат.
          Last edited by lordliness; d.m.y г., 09:19.

Comment

Колелото се върти когато съединителя не е натиснат(на свободна),ще опитам и с натиснат.
            Изключена от скорост и се върти? Сякаш е доста гъсто маслото. Пробвай след известен пробег, за да се посгрее кутията. Включена първа и натиснат съединител.

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

Логични обяснения има:
              1. Въздух в системата
              2. Износена помпа - част от течността минава покрай буталото и намалява хода на работния цилиндър
              3. Недобре закопчан лагер
              4. Крива вилка
              5. Износени втулки на оста на вилката
              6. Голям аксиален луфт на коляновия вал - вилката дърпа вала и като го обере не и стига ход да издърпа достатъчно пружините
              7. Чуждо тяло, попаднало в притискателния, но тогава би трябвало да имаш проблем при включването на всички предавки
              AR 166 2,4 ЖТД Волво 460 1,9 ТД, Волво 460 1,7 I ех, Браво 1,4 12V ех, Ланча Y 1,4 12V ех, Пунто 1,1 6 speed ex, Пежо 106 ех и първата ОРел кадет 1,6 печка - "карабина" - с манивели по вратите и вЪлнен салон

Comment

Това за коляновия вал не го разбрах,той е в двигателя.На горната помпа има капка спирачна течност,но не ми се струва фатално,не го изключвам като вариант;другите варианти ги изключвам трябваше да ги видят в сервиза когато смених съединителя,но знае ли човек.За въздуха е идея ,смених долната помпа преди съединителя и я обезвъздуших добре,може след смяната на съединителя да не е обезвъздушена както трябва,тогава само погледнах нивото на течността в казанчето видях ,че е по малко и реших ,че са обезвъздушавали.Проблема е само при работещ двигател(което ме насочва към съединител) и до първото включване-това е странното.

Comment

Това за коляновия вал не го разбрах,той е в двигателя.На горната помпа има капка спирачна течност,но не ми се струва фатално,не го изключвам като вариант;другите варианти ги изключвам трябваше да ги видят в сервиза когато смених съединителя,но знае ли човек.За въздуха е идея ,смених долната помпа преди съединителя и я обезвъздуших добре,може след смяната на съединителя да не е обезвъздушена както трябва,тогава само погледнах нивото на течността в казанчето видях ,че е по малко и реших ,че са обезвъздушавали.Проблема е само при работещ двигател(което ме насочва към съединител) и до първото включване-това е странното.
                  Маховика е закачен на коляновия вал, съединителя както знаеш е с "обратно действие" лагера не бута притискателя, а го дърпа - при много голям аксиален луфт съм виждал валове, които мърдат 2-3 мм, когато вилката издърпа пружините, дърпа и маховика заедно с вала, обира луфта на вала, и този луфт се явява "недоход" на вилката. Това е може би най-грозния вариант, но го има като вероятност.
                  Пробвал ли си на загряти скорости като спреш и първа не иска да влезе - гасиш, включваш, при паленето дали опитва да тръгне

Comment

Аз не изключвам и вероятността в това новият феродов диск да е малко по-дебел от нормалното.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от ecotronic Покажи съобщение
                      Аз не изключвам и вероятността в това новият феродов диск да е малко по-дебел от нормалното.
                      Може, ако са му набутали някое менте, аз доколкото знам Валео, Лук и Закс не правят такива проблеми, а той каза, че е сложил оригинален, значи вътре би трябвало да е била една от тези марки

Comment

Ще опитам това с тъгването на първа,но защо в движение всичко включва нормално дори първа влиза при много ниска скорост без проблем,а когато колата спре не иска?Съединителя е 'рикамби оригинали' В сервиза бяха коректни и ми дадоха гаранция.Когато се налага за нещо което не мога да направя сам я карам там и съм доволен.Смяната на съединител е сравнително тежък ремонт и ако има нещо нередно едва ли ще ми дадат гаранция.
                        Last edited by lordliness; d.m.y г., 12:14.

Comment

Ми така е винаги, когато има проблем с отделянето, аз съм имал проблем с менте съединител - беше му много дебело феродото както каза колегата ама при теб случая не е такъв. Нали синхронизацията е по-добра когато се въртят и ДВГ и дифа с възможно най-близки обороти (така мисля).
                          Ти пробвай първо с помпата да се заиграеш, нека някой ти натисне, а ти гледай дали вилката не се опитва да се върне, опитай също на запален двигател с натиснат съединител дали може да добуташ вилката още малко. Къде ти отделя педала

Comment

но защо в движение всичко включва нормално дори първа влиза при много ниска скорост без проблем,а когато колата спре не иска?
                            Прощавай, ако обяснявам нещо, което вече знаеш.......
                            В скоростната кутия има синхронизатори, които при превключване на предавките, преди да се зацепят зъбните колела, трябва да изравнят ъгловите скорости на колелата, които ще се зацепват. Някога, когато не е имало такива екстри, старите шофьори са практикували метода на двойно амбреиране или междинна газ за да изравняват въпросните скорости.
                            Когато колата е в движение скоростите лесно се изравняват, защото зависят от скоростта с която се движи колата, оборотите на двигателя и съответната предавка.
                            Дори ако имаш усет можеш да превключваш в движение предавките без дори да ползваш съединителя.
                            Когато колата е спряла а двигателят работи, трябва и двете зъбни колела да не се въртят за да могат да се зацепят. Тогава ако съединителят не отделя, първичното колело се върти и синхронизаторът трябва да го спре.
                            А това не е възможно, особено ако нерезделящият съединител предава относително голям въртящ момент.

159 1.8 MPI
                            166 2.0 TS (ex)

Comment

Ако са синхронизатори зъбните колела би трябвало да се удрят и да хърка,Педала отделя по скоро ниско отколкото високо и преди си отделяше там,самия педал стои по ниско от спирачката и няма ход нагоре.Колата като е на място или движение синхронизаторите или работят или не.
                              Last edited by lordliness; d.m.y г., 12:49.

Comment

Ако са синхронизатори зъбните колела би трябвало да се удрят и да хърка,Педала отделя по скоро ниско отколкото високо и преди си отделяше там,самия педал стои по ниско от спирачката и няма ход нагоре.
                                Не казвам, че проблемът е в синхронизаторите. Ако бяха износени те, именно тогава щеше да има хъркане. Добре работещият синхронизатор не позволява на зъбните колела да "опитат" да се зацепят ако се въртят с различни скорости.
                                Така, че аз отново твърдя, че проблеми със скоростната кутия вероятно няма и всичко следва от това, че при натиснат съединител входният вал на скоростната кутия не спира да се върти.
                                Сега се сещам за още нещо, което може да е причина за случващото се.
                                Въпросният входен вал от едната си страна лагерува вътре в скоростната кутия. Другият му край (външният) лагерува в един иглен лагер в центъра на маховика или коляновия вал. Не твърдя, че и при Алфата е така, но така е при повечето коли.
                                Та, ако въпросният лагер не е наред и води до затягане (примерно заради износени игли, счупен сепаратор.....) - то тогава може да се окаже, че съединителят си е OK, но паразитното въртеливо движение се получава именно заради стегнатост във въпросния лагер.

159 1.8 MPI
                                166 2.0 TS (ex)

Comment

Working...
                                X